Desetci antifašističkih ekstremista upali su u parišku bolnicu tijekom prvosvibanjskih nereda u Parizu, a osoblje tvrdi da su im divljaci prijetili i da su ugrožavali pacijente.

Skupina nasilnih ekstremista odjevenih u crno izvodila je „nasilne i prijeteće geste“ prema direktorici bolnice Pitié-Salpêtrière Marie-Anne Ruder, koja je kazala kako je „šokirana“ da su antifašisti izabrali za svoj cilj bolnicu tijekom divljanja za Praznik rada, prenosi Ouest France.

Francuski ministar unutarnjih poslova Christophe Castaner posjetio je bolnicu kasnije tog dana pri čemu je rekao da su „ekstremno lijevi pojedinci napali“ medicinski centar te da mu je jedan policajac rekao da je zbog napada uhićeno oko 30 osoba.

Ministrica zdravstva Agnès Buzyn također je izrazila nevjericu zbog napada, rekavši: „Ne želimo vjerovati u to. Voljeli bismo misliti da nasilje ne može ciljati sve. Napad na bolnicu je neizreciv.

Generalni direktor javne pomoći za bolnice u Parizu (AP-HP) Martin Hirsch dao je više pojedinosti o napadu rekavši da su antifašistički divljaci pokušali provaliti u kirurški odjel dok je osoblje „držalo vrata sa svom snagom vičući ‘budite oprezni, ovdje ima pacijenata.

Neposredno prije napada policajac je primljen u bolnicu nakon što je zadobio ozljede glave. Gospodin Hirsch je rekao da ne želi nagađati jesu li podivljali antifašisti tražili policajca ili bježali od drugih policajaca, ali je rekao da će policiji dostaviti snimke nadzornih kamera.

Ovogodišnji neredi u Parizu rezultirali su s oko 300 uhićenja antifašističkih divljaka, dok je prošle godine uhićeno oko 100 osoba.