Iza scena brojnih filmova dogodilo se mnogo intrigantnih stvari. No, film Apokalipsa danas, gotovo je neke od glavnih aktera koštao života.

Martin Sheen tijekom snimanja bio je konstantno pod utjecajem alkohola, pa je izvan scena praktički utjelovio lik kapetana Benjamina L. Willarda koji je čekao naredbe u hotelskoj sobi u Sajgonu.

Sheen se kretao kao zmija po sobi, izvodeći karate poteze, a nakon što je opazio svoj odraz u zrcalu, razbio ga je. Izrezanom rukom razmazao je krv po licu i tijelu. Bilo je to na njegov 36. rođendan.

Redatelj Francis Ford Coppola ove scene je zabilježio kamerom. „Bio sam pijan,“ ispričao je jednom prigodom Sheen, „jedva sam mogao stajati.“ Poznate scene iz hotelske sobe zapravo su odraz stvarnosti koja se događala izvan filma, a čemu su kumovali alkohol i droga koji su obilježili film i njegovu produkciju.

Scena iz hotelske sobe. | Izvor: pinterest

Francis je rekao da je njegov nagon bio prekinuti scenu i pozvati medicinsku sestru, ali Marty je izvodio scenu,“ ispričala je Coppolina žena Eleanor, prisjećajući se svega u svojim memoarima nazvanim Notes on a Life. „On je došao u stanje gdje se jedan njegov dio isprepleo s Willardovim.

Sheen se kasnije složio s navedenim, rekavši svojedobno: „Prilično blisko sam se povezao s likom. Snimanje tog filma bio je kaos, ne samo fizički nego i emocionalni.

Apokalipsa danas, kultni je film koji je sniman na Filipinima, zbog džungle i jeftine radne snage. Coppola se preselio tamo u ožujku 1976., a snimanje je trebalo biti završeno kroz pet mjeseci. Međutim, snimanje se odužilo na godinu i pol dana, a setovi su se morali iznova rekonstruirati.

Marlon Brando | Izvor: Getty

Ekipa koja je sudjelovala u snimanju konstantno je sudjelovala i u velikim zabavama. Litre alkohola kružile su i na snimanjima, a neočekivane probleme stvorio je i Marlon Brando, koji je utjelovio lik Waltera Kurtza. Brando je na snimanje došao enormno pretio.

Pretilost nije bila toliko uobičajena pojava u 1970-ima, što je bio veliki problem za vjerodostojnost scena. Pored toga, Brando se nimalo nije trudio zapamtiti svoj tekst, unatoč plaći od 3.5 milijuna dolara koje je dobio samo na osnovu svoje reputacije.

Zbog groteskne pojave, Brando je nosio isključivo crnu odjeću na snimanjima, a zahtijevao je i da bude sniman isključivo iz određenih kutova i u tami, kako bi se prikrio njegov ogromni trbuh.

Coppola je u film uložio više milijuna dolara svog vlastitog novca, a na koncu je svoj dom i vinograde morao staviti pod hipoteku. Zbog stresa su uslijedili epileptički napadaji i praktički živčani slom, zbog čega je nekoliko puta tvrdio da će počiniti samoubojstvo.

Francis Coppola 1976. | Izvor: Getty

U dokumentarnom filmu Hearts of Darkness iz 1991., nalaze se scene sa snimanja Apokalipse danas, a koje prikazuju Coppoline manično-depresivne faze. „Bili smo u džungli, bilo nas je previše, imali smo pristup prevelikoj količini novca, prevelikoj količini opreme, a malo pomalo smo izludili,“ ispričao je Coppola u uvodnim scenama dokumentarca.

Martin Sheen nije bio jedini kandidat za ulogu kapetana Willarda. Na popisu su bili glumci poput Steve McQueena, Al Pacina, Jacka Nicholsona, Tommy Lee Jonesa i Nicka Noltea. Prije Sheena, nekoliko scena odglumio je Harvey Keitel, ali Coppola nije bio zadovoljan te ga je zamijenio Sheenom.

Coppola je improvizirao s nekoliko završetaka filma, ali mu se niti jedan nije sviđao kada je gledao scene tijekom Božića 1976. Stoga je ponovno vratio ekipu na Filipine kako bi nastavio snimanje u ožujku 1977. Taj put je gotovo koštao Sheena života.

Žena Martina Sheena, Janet, posjetila je Manilu jednog vikenda, a Sheen, koji je bio pod velikim stresom, priznao je kako se nije uopće brinuo o sebi. Pušio je, gotovo uopće nije jeo i ubijao se u alkoholu. Kako nije mogao spavati, počeli su ga mučiti bolovi u prsima koji su se počeli javljati i po danu.

Francis Coppola tijekom snimanja filma. | Izvor: pinterest

Ustao sam u zoru i pogledao se u ogledalo. Izgledao sam očajno. Zatim sam se počeo osjećati čudno i otišao sam u zahod gdje me zadesila nesvjestica. Odjenuo sam se, ležeći na podu, gdje sam navlačio hlače i borbene čizme. Otpuzao sam na drugu stranu ceste i uspravio se te čekao. Zaustavio se javni autobus i ušao sam unutra. Tjerao sam se ostati budan jer nisam bio siguran da ću se probuditi ako se onesvijestim,“ ispričao je Sheen.

Sheen je konačno završio u bolnici gdje je ustanovljeno da je istovremeno imao živčani slom i srčani udar. Pozvan je svećenik da mu da pomazanje, ali mu se stanje stabiliziralo, barem ono fizičko. „Potpuno sam se raspao,“ rekao je. „Moj duh bio je izložen. Plakao sam i plakao. Postao sam potpuno siv – moje oči, moja brada – sve sivo.

Snimanje poznatih scena nakon napada helikopterima. | Izvor: imgur

Sheen se ipak uspio vratiti na snimanja i dovršiti scene, ali se nije oporavio. Nakon završetka, dodatno je pao u depresiju, odvojen od svoje žene, potpuno se prepustio alkoholu i završio u zatvoru zbog napada na policajca. Coppola mu je platio jamčevinu.

Coppola je na dodjeli nagrada u Cannesu, gdje je film dobio „Zlatnu palmu“, izjavio: „To nije film o Vijetnamu, to JEST Vijetnam.

Martin Sheen postupno se oporavio od svojih problema. Do 1979. fizički je ojačao, ali je njegov put do trezvenog stanja trajao još narednih 10 godina. Kako je sam izjavio 2015., u povratku mu je pomogla i vjera te vraćanje poslu.