Istraživanja provedena na Antarktici pokazala su kako su apokaliptična predviđanja o povišenjima razine mora diljem svijeta bila pogrešna. Ukoliko bi i došlo do nemilog scenarija, antarktički led prouzročio bi povišenje razine mora tek od 15 centimetara.

Kao što bi se i očekivalo od dramatičara „klimatskih promjena“, propagandni aparat ima važniju svrhu od iznošenja činjenica. Stoga su dramatične vijesti o naglom i velikom rastu mora uslijed „klimatskih promjena“ preuveličane i pogrešne, pokazala je nova studija.

Istraživački tim proučavao je smanjenje leda unatrag tri milijuna godina te u posljednjih 25 godina, prenosi Daily Mail..

Zajedničko istraživanje londonskog King’s Collegea i Sveučilišta Victoria iz Wellingtona, pokazalo je kako postoji tek pet posto šanse da antarktički led prouzroči porast morske razine veći od 39 centimetara i to do 2100. godine.

Prijašnje procjene navodile su povišenje razine od preko jednog metra, što je oko 7 puta više od realne revidirane procjene povišenja od 15-ak centimetara, u slučaju da se led doista i počne masovno otapati.

U istraživanju se i dalje tvrdi kako bi do kraja ovog stoljeća razine mora u svijetu trebale porasti za manje od 120 centimetara, što je i dalje manje od prijašnjih predviđanja koja su navodila porast od 2 metra. U porast razine uključuje se i moguće topljenje leda na Grenlandu.

Istraživanje i dalje navodi kako će „globalno zatopljenje“ utjecati na buduće generacije koje bi se trebale suočiti s „klimatskih kaosom“, čak iako su sva predviđanja netočna. Pojava valova velikih vrućina, valova velikih hladnoća, poplava, uragana i slična događanja pritom su glavni zaključci studije.

Paradoks svakako predstavlja činjenica da čak i u slučaju ako se drastično smanje emisije štetnih plinova, znanstvenici predviđaju rast od 120 centimetara do 2300. godine.