Izvršni direktor tvrtke Apple odlučio je promijeniti način rada svojih zaposlenika te im je oduzeo mogućnost klasičnog načina rada te umjesto im je dao stolove za kojima će raditi stojećki.

Sjedenje je novi rak,“ objasnio je svoju odluku Tim Cook.

No, u novom Apple-ovom središtu nalazi se i voćnjak te vrt iz kojeg se uzgojeni plodovi koriste u kantini za ručkove i večere. Apple Park također ima i veliku teretanu, piše Business Insider.

Zaposlenici, naravno, neće stajati čitavo radno vrijeme jer također imaju pravo na odmor u stolcu koji vrijedi 1200 dolara. Pored toga, brojne zajedničke prostorije, kafići i kantine trebali bi zaposlenike navesti na više kretanja.

Izgradnja Apple Parka koštala je 5 milijardi dolara, a jedan od glavnih ciljeva pritom je bio privući nove zaposlenike.

U Hrvatskoj visoki i podizni stolovi još uvijek nisu pretjerano zastupljeni u tvrtkama, premda mnogi koji rade uredske poslove imaju problema s kralježnicom. Ipak, pojedine tvrtke uložile su više sredstava te dale mogućnost svojim zaposlenicima da mijenjaju položaje tijela tijekom dana, budući da je njihovo bolovanje mnogo veći trošak.

Ponuda trgovina namještajem u Hrvatskoj ne nudi pretjerano veliki izbor podiznih stolova, ali za naše prostore i par stolova je bolje nego ništa. Optimalni podizni stol pogonjen linearnim aktuatorima košta oko 3700 kuna, iako se za upola cijene mogu naći i oni na „kurblu“.