Apple zaradio 6,5 milijardi dolara jer uz mobitele ne nudi punjače i slušalice

Foto: Justin Sullivan

Tehnološki div Apple navodno je zaradio više od 6,5 milijardi dolara ne uključujući punjače i slušalice u paketu sa svojim iPhoneima.

Daily Mail izvještava da je Apple od 2020. godine odlučio ne uključivati ​​punjače ili slušalice sa svojim iPhone uređajima. Iz tvrtke tvrde da se radi o pokušaju smanjenja otpada i ekološki prihvatljivijeg, a istodobno navode da je velika većina njenih korisnika već imala punjače i slušalice za iPhone. Apple je tvrdio da će ova odluka smanjiti godišnju emisiju ugljika za dva milijuna tona, što je usporedivo s uklanjanjem 500.000 automobila s ceste.

Međutim, sada je objavljeno da bi Apple mogao uštedjeti oko 35 dolara na proizvodnji svakog iPhonea jer se i slušalice i punjači prodaju po 19 USD. Uzimajući u obzir broj prodanih iPhonea od 2020. godine, otprilike 190 milijuna diljem svijeta, Apple vjerojatno očekuje uštedu od 6,5 milijardi dolara. Ovo čak ne uzima u obzir prodaju dodatne opreme kupcima iPhonea koji nemaju potrebnu dodatnu opremu.

Ben Wood, glavni analitičar u tehnološkim stručnjacima CCS Insighta, rekao je: „Apple je lider na tržištu telefonske industrije u pomaganju okolišu, a uklanjanje punjača i slušalica je jedna od mnogih stvari koje radi. Ali naravno postoji ušteda za Apple u uklanjanju punjača i slušalica kada prodaje iPhone.

Glasnogovornik Applea komentirao je situaciju, rekavši:

U Appleu neprestano uvodimo inovacije kako bismo sačuvali resurse i zaštitili planet koji svi dijelimo. Već smo ugljični neutralni za vlastite operacije, postavili smo ambiciozan cilj da do 2030. postanemo ugljični neutralni za cijeli naš opskrbni lanac i korištenje proizvoda – tako da će svaki prodani Apple uređaj imati neto nulti učinak ugljika. Jedan od koraka na našem putu je smanjenje materijala korištenih u našim proizvodima i ambalaži. Ovaj važan korak smanjio je više od 2 milijuna metričkih tona emisija ugljika – što je ekvivalentno uklanjanju 500.000 automobila s ceste godišnje – a drugi slijede naše vodstvo.

iPhone je prepun naprednih tehnologija koje pružaju nevjerojatnu vrijednost – od A15 Bionic čipa i Super Retina zaslona do najnaprednijih svjetskih sustava kamera i 5G. Ove važne inovacije omogućuju našim korisnicima neusporedive mogućnosti.