Zarobljeni izraelski državljanin koji je ratovao za terorističju Islamsku državu u Siriji traži od izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da mu pomogne da se vrati kući.

U intervjuu saudijske državne televizije Al Arabiya, 30-godišnji Sayyaf Sharif Daoud rekao je da se nada da će izraelska vlada razmotriti njegov zahtjev za povrataknakon odlaska 2015. godine u Siriju kako bi se borio za terorističku organizaciju. U Siriju je došao preko Turske.

Ja sam izraelski državljanin. Znam da ste premijer demokratske države koja ne pravi razliku između Židova i Arapa,“ rekao je Daoud saudijskoj postaji.

Daoud, koji je odrastao u blizini Kfar Bara, smještenog 30-ak kilometara istočno od Tel Aviva, primijetio je da je izraelska vlada u prošlosti sklapala sporazume sa svojim neprijateljima zbog puštanja izraelskih vojnika.

Mnoge su zemlje uklonile svoje građane odavde. Svi znaju što ste učinili za jednog izraelskog vojnika, vaša je zemlja velika i zastrašujuća“, rekao je Daoud, očigledno misleći na Gilada Shalita kojeg je Hamas držao u zatočeništvu pet godina. Shalit je kasnije oslobođen nakon što je izraelska vlada pristala pustiti 1.000 palestinskih zatvorenika.

Tražim da me vratite u Izrael. Jako je teško, ovaj zatvor. Jako je, jako teško. Ovo je moj zahtjev i znam da vam nije teško to učiniti. A Bog mi je svjedok da obećavam da se neću vratiti onome kakav sam nekada bio i da ću postati ugledna osoba“, dodao je Daoud.


Dugogodišnjna saznanja i službeno potvrđena: Izrael oružjem opskrbljivao teroriste u Siriji


Daoud je rekao da je zarobljen u Deir Ezzoru, smještenom na sjeveroistoku Sirije, i ustrajavao je da nikada nije počinio nikakve zločine tijekom svog boravka u ISIL-u, već je služio kao medicinski tehničar.

Izrael je demokratska država“, rekao je Daoud nakon što je upitan što misli o svojoj domovini. „Nisam tamo vidio nepravdu. Mi Arapi živimo zajedno u Izraelu sa Židovima. Nema nepravde. Tretirani smo poput Židova.