Velika raširena mreža članova arapske bande u Britaniji, povezana s Abu Hamzom, infiltrirala se u razne vladine agencije te je na prijevaru izvukla milijarde funti, od čega je desetak milijuna otišlo al-Qaedi tijekom proteklih 20 godina, otkrila je istraga lista The TImes.

Izvještaj sugerira da je kroz složen niz taktika, uključujući eksploataciju ilegalne imigracije, prijevare sa socijalnim naknadama, prijevaru s PDV-om i prijevare s hipotekama, banda uspjela ukrasti nevjerojatnih 8 milijardi funti.

Ta su sredstva navodno korištena za osobno bogaćenje članova bande, uključujući kupovinu luksuznih automobila i druge imovine – ali su također korištena i u financiranju ozloglašene terorističke skupine al-Qaeda.

Vjeruje se da je džihadistima poslano 80 milijuna funti u Pakistan i Afganistan, kako bi se financirale radikalne islamske terorističke aktivnosti, a izvor tvrdi da je „MI5 imao informacije da je krajnje odredište za dio novca bilo bin Ladenovo utočište u Abbottabadu.“

U izvješću se navodi da su istražitelji samo u jednoj tvrtki pronašli „20 potencijalnih slučajeva internih prijevara uključujući članove bandi u vladinim agencijama“, te da je „infiltracija široko rasprostranjena“.

Neki članovi bande navodno su dobili, a neki i odslužili, zatvorske kazne u ukupnom trajanju od 100 godina, za prijevaru od 100 milijuna funti, otkako su prva kaznena djela uočena 1995. Međutim, ništa od toga nije izašlo u javnost, a identitet dotičnih prevaranata je i dalje zaštićen.

Moguće je da su članovi bande prošli kroz čitavu Vladu, pri čemu interni izvještaj Porezne i carinske službe (HMRC) tvrdi da „postoje brojni članovi [bande] koji su uključeni u think-tank i poslovne forume koji ih povezuju s visokim britanskim političarima.“

Vidio sam jednog člana rame uz rame s Tonyjem Blairom najmanje dva puta nakon rata u Iraku“, dodao je autor izvještaja – iako Sunday Times primjećuje da „nema naznaka da je Blair bio svjestan navodnih zločina“.

Izvještaj navodi i da je banda dala „tisuće funti“ donacija tada vladajućoj Laburističkoj stranci.


Metoda prijevare:

  • Banda pod kontrolom drži tvrtke u Britaniji i EU.

  • Tvrtka A (u EU) proda proizvode bez PDV-a tvrtki B (u Britaniji)

  • Tvrtka B doda PDV od 20% i proda proizvode tvrtki C (u EU), ali ne plati PDV Poreznoj upravi, već novac nestane.

  • Tvrtka C tada proda proizvode tvrtki D (u EU), a tvrtka C „legalno“ zatraži povrat poreza od HMRC-a (jer nije prodala proizvode krajnjem korisniku).

  • Tvrtka D (u EU) proda proizvode tvrtki E (u Britaniji), bez PDV-a.

Profit, odnosno oprani novac putem brokera i karipske banke First Curavcao International, odlazi u fondove za kupovinu komercijalne imovine, a 1 posto se odvaja za terorizam.


Također se vjeruje da su članovi bande bili povezani s islamističkim ekstremistima Abu Hamzom i Shehzadom Tanweerom – jednim od bombaša samoubojica koji je sudjelovao u londonskom terorističkom napadu 7. srpnja 2005.

Abu Hamza i Shehzad Tanweer | Izvor: Daily Star / The Sun

Izvješća o sumnjivim aktivnostima i prijevarama navodno su više puta dokumentirana od strane HMRC-a, s najmanje četiri službenika tražili su svoje šefove da poduzmu mjere oko toga.

Međutim, slučajevi se navodno nisu rješavali, „zbog njihove komplicirane prirode i nedostatka sredstava.

Rečeno je da je jedan istražitelj bio spreman susresti se sa sigurnosnim službama, ali su ga njegovi nadređeni spriječili, jer HMRC nije htio prekršiti poreznu povjerljivost osumnjičenih za terorizam. Izvještaji navode kako su tek nakon terorističkog napada u Londonu, HMRC dužnosnici odlučili krenuti u akciju.

HMRC je inzistirao na tome da uvijek prosljeđuje informacije sigurnosnim agencijama, bez obzira na bilo kakve povjerljivosti.