Arapski čelnici nude sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu dogovor koji uključuje milijarde dolara za napore u obnovi i obećanje da će lobirati na zapadu da se ukinu sankcije u zamjenu za odbacivanje iranskog utjecaja u toj zemlji, navodi Wall Street Journal.

Ostali uvjeti koje su postavili čelnici neimenovanih arapskih nacija uključuju obećanje Damaska da će surađivati s oporbom i pobunjeničkim skupinama, prihvatiti arapske mirovne trupe koje bi “zaštitile izbjeglice koje se vraćaju” i suzbiti trgovinu drogom.

Tajni pregovori navodno su dobili na zamahu nakon razornih potresa koji su prošlog mjeseca pogodili Tursku i Siriju.

Bez obzira na to, savjetnik sirijske vlade rekao je za WSJ da Assad nije pokazao interes za političku reformu ili spremnost da prihvati arapske trupe. Zapadne sile također su uložile vrlo malo truda da ukinu oštre sankcije ili prestanu politizirati isporuke humanitarne pomoći.

Prošlog mjeseca, glasnogovornik američkog State Departmenta Ned Price pozvao je međunarodnu zajednicu da ne dopusti da humanitarna pomoć Siriji bude popraćena normalizacijom odnosa, ističući da se stajalište Washingtona o Assadovom režimu nije promijenilo.

Pregovore između Damaska i arapskih čelnika navodno podupire Saudijska Arabija, koja je nedavno pristala obnoviti veze s Iranom u dogovoru uz posredovanje Kine. Posljednjih tjedana saudijski dužnosnici pozvali su na prekid izolacije Sirije kako bi se omogućio odgovor na njezinu humanitarnu krizu.

“Postoji konsenzus u arapskom svijetu da status quo nije održiv. A to znači da moramo pronaći način da pređemo taj status quo”, rekao je saudijski ministar vanjskih poslova princ Faisal bin Farhan Al Saud ranije ovog mjeseca.

Europski i arapski dužnosnici također su potvrdili za WSJ da će regionalna reintegracija Sirije biti visoko na dnevnom redu na sljedećem samitu Arapske lige, koji bi se trebao održati kasnije ove godine u Saudijskoj Arabiji. Posljednjih tjedana Jordan i Egipat poslali su svoje ministre vanjskih poslova u Damask u prve diplomatske posjete od izbijanja rata 2011.

Čak i prije nego što se potres dogodio, arapske nacije su polako počele obnavljati veze sa Sirijom nakon više od desetljeća rata i izolacije, navodeći kao razlog neuspjeh rata koji je sponzorirao SAD i zabrinutost zbog rastuće prisutnosti Irana u zemlji.

Unatoč ovim zabrinutostima, Iran je pozdravio napredak između Sirije i arapskog svijeta. Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Nasser Kanaani nazvao je to “realističnim pristupom” i “pozitivnim korakom prema islamskoj solidarnosti”.

Damask je opetovano demantirao “netočna izvješća o iranskim vojnim snagama u Siriji” i tvrdi da “broj iranskih savjetnika u Siriji ne prelazi 100”.