Arapske zemlje pokrenule bojkot francuskih proizvoda

Nakon što je francuski predsjednik izjavio da se Francuska neće odreći karikatura proroka Muhameda, te da je to dio slobode govora, neke islamske zemlje osudile su Macronovu izjavu i pokrenule bojkot francuskih proizvoda.

Organizacija za islamsku suradnju, koja okuplja muslimanske zemlje, izrazila je žaljenje „zbog izjava francuskog predsjednika koje bi mogle naštetiti francusko-muslimanskim odnosima“.

Na društvenim mrežama zaredali su se pozivi na bojkot francuskih proizvoda, a u Kataru su trgovački lanci Al-Meera i Souq al-Baladi objavili da će povući francuske proizvode sa svojih polica do nove naredbe.

Sveučilište u Kataru objavilo je u petak da odgađa tjedan francuske kulture zbog „svjesnog napada na islam i njegove simbole“.

U Kuvajtu su također na društvenim mrežama osvanule snimke uklanjanja francuskih proizvoda s polica. Šezdesetak trgovačkih poduzeća u Kuvajtu najavilo je bojkot francuskih proizvoda, a 430 turističkih agencija u toj zemlji ukinulo je rezervacije na letovima za Francusku.