Argentinke u ekstazi zbog skorog ozakonjenja ubijanja fetusa (VIDEO)

Argentinske vlasti odobrile su zakon kojim bi se legalizirao pobačaj unutar prvih 14 tjedana trudnoće. Odluke je donesena tijesnom premoći od 129 glasova za, naspram 125 protiv.

Donji dom argentinskog parlamenta usvojio je zakon sa 129 glasova za i 125 protiv. Rasprava o zakonu trajala je 22 sata, prije nego li su svi zastupnici dali svoje mišljenje. Zakon će prije stupanja na snagu morati proći Senat, gdje će se još voditi bitka prije nego li ga se usvoji ili odbaci.

Ispred zgrade Kongresa u Buenos Airesu, odluku o prvom prolasku zakona dočekalo je na tisuće feministica i ljevičarskih aktivista za „pravo“ na ubijanje nerođene djece.

Podaci argentinskog Ministarstva zdravstva navode kako je tijekom 2016. zabilježeno 245 smrtnih slučajeva trudnica, od čega je više od 17 posto njih bilo rezultat pokušaja pobačaja. Nevladine organizacije pak tvrde kako se svake godine u zemlji izvrši oko 500.000 ilegalnih pobačaja.

Pobačaj je inače u svim zemljama Južne Amerike legalan ukoliko postoji opasnost za život žene ili ako je dijete začeto tijekom silovanja.

Već viđena „dilema“, u kojoj zagovornici pobačaja nazivaju nečovječno ubijanje fetusa nazivaju „pravom na izbor“, podigla je dosta prašine u javnosti. Svoj obol tome dala je i Katolička crkva pod čijim se utjecajem nalazi dosta građana.

Predsjednik Argentine Mauricio Macri protivi se zakonu, ali je izjavio da neće ulagati veto ukoliko zakon bude usvojen u Senatu.

Aegentina je inače i prva zemlja Južne Amerike koja je 2010. ozakonila istospolne brakove.

Prema riječima jedne od zastupnica ljevičarske stranke Pobjeda, odobrenje zakona je „dug prema demokraciji.