Argentinski senat odbio legalizirati pobačaj, pa uslijedili nasilni prosvjedi

Tijekom četvrtka na ulicama Buenos Airesa izbili su neredi  jer je argentinski Senat odbio legalizirati pobačaj.

Iako su se brojni pobornici ubijanja fetusa prije dva mjeseca radovali prihvaćanju prijedloga ozakonjenja pobačaja u donjem domu argentinskog parlamenta, njegovo odbijanje u Senatu popraćeno je očekivanim divljanjem ekstremista.

Argentinke u ekstazi zbog skorog ozakonjenja ubijanja fetusa (VIDEO)

Pristaše ubijanja fetusa sukobili su se s policijom, bacajući kamenje, boce i petarde te paleći sve što se zapaliti dalo na ulicama Buenos Airesa. Policija je bila primorana postaviti barikade oko zgrade Senata te su odgovorili vodenim topovima i suzavcem, prenosi Evening Standard.

Nakon 15-satnog vijećanja, prijedlog zakona odbijen je u srijedu ujutro s 38 glasova za i 31 protiv.

Argentinski predsjednik Mauricio Macri, protivio se novom zakonu, ali je tvrdio da će potpisati štogod da bude izglasano u Senatu.

Bivša predsjednica Cristina Fernandez, izjavila je: „Sramota je da nećemo dobiti konsenzus jer će problem nastaviti postojati baš kao i prije početka ove debate. Moramo uložiti napore da to riješimo.

Borci za prava na ubijanje fetusa već su se počeli pripremati za uvođenje sličnog zakona tijekom idućih godinu dana. Do tada će pravo na pobačaj imati samo žene koje su silovane ili one kojima je ugroženo zdravlje ili život.