Arktički led povećao površinu za 40 posto u zadnjih pet godina

Jedan od popularnijih „dokaza“ koje zagovornici globalnog zatopljenja vole isticati jest teza o topljenju arktičkog leda. Svi smo već vidjeli dokumentarce s poznatim scenama polarnog medvjeda koji se muči pentrajući se na odlomljeni komad leda, znajući da ga zapravo čeka sigurna smrt zbog nestanka njegovog staništa. No, je li to sve doista tako? Što današnja znanstvena saznanja govore o tome što se događa na Arktiku?

Climate Depot objavio je posljednje podatke iz američkog Nacionalnog centra za praćenje snijega i leda, sa sveučilišta u Coloradu, koji pokazuju da se zaleđena površina na Arktiku povećala za čak 40 posto od 2012. godine.

Štoviše, sam Grenland bilježi deset puta veću površinu kopnenog leda nego unatrag pet godina. A da sve to nije samo slučajnost, pokazuje i to da najpoznatiji grenlandski ledenjak, Petermannov ledenjak, konstantno raste u posljednjih pet godina.

To sve zapravo i nije neka velika novost. Još 2015. godine BBC News je objavio reportažu o tome da je tada površina leda porasla za 30 posto, za što su okrivili „neobično hladno ljeto“. No taj trend se očito nastavio i narednih godina.

Tadašnjih trideset posto već je predstavljalo značajno povećanje, samo te godine površina leda povećala se za 200.000 kvadratnih kilometara.

Unatoč svim tim pokazateljima, i dalje svakodnevno slušamo one iste priče o kataklizmičkim klimatološkim promjenama i globalnom zatopljenju.