Armenci obilježili obljetnicu Armenskog genocida

Foto: Karen Minasyan

Armenci diljem svijeta obilježili su 107. godišnjicu genocida nad Armencima u nedjelju, obilježavajući početak turskog pokolja oko 1,5 milijuna armenskih kršćana.

Armenci obilježavaju datum 24. travnja 1915., kada je nekoliko stotina intelektualaca uhapšeno, uhićeno i kasnije pogubljeno, kao početak genocida nad Armencima, za koji se općenito smatra da se proširio do 1917. godine.

U nedjelju je vrhovni poglavar Armenske apostolske crkve, Catholicos Karekin II, zajedno sa svećenstvom Armenske crkve posjetio Memorijal genocida nad Armenima Tsitsernakaberd gdje su obavili ceremoniju polaganja vijenaca i molili se kod Vječne vatre.

Papa Franjo je 2015. godine obilježio 100. godišnjicu pokolja nad Armencima, nazvavši ga prvim genocidom u dvadesetom stoljeću i time izazvavši bijes turskih dužnosnika.

Turska vlada je tada opozvala svog veleposlanika pri Svetoj Stolici, a turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu optužio je papu da potpiruje mržnju i neprijateljstvo širenjem neutemeljenih optužbi.