Armenija je u petak obilježila 105. godišnjicu genocida nad Armencima koje su počinile vlasti Osmanskog carstva, te je pritom armenski premijer Nikol Pashinyan ponovno zatražio ispriku od Turske. Komemoracija je bila znatno manja nego proteklih godina zbog mjera restrikcije uslijed pandemije.

Posljedice genocida još su aktualne, Turska se još nije ispričala zbog svojih nedjela“, izjavio je Pashinyan i zatražio da Ankara službeno prizna događaje od pred 105 godina kao genocid.

Po nekim procjenama čak do  milijun i pol Armenaca ubijeno je u to vrijeme. Turska vlast opovrgava armenske tvrdnje i smatra da je poginulo od 300.000 do 500.000 Armenaca, te da je poginulo još toliko Turaka, te da se radilo o tome da su Armenci podigli pobunu protiv osmanskih vlasti i radili u interesu ruske agresije.

Osmanski genocid nad Armencima

U međunarodnoj zajednici još ne postoji konsenzus po pitanju Armenskog genocida. Iako je nekoliko desetina zemalja priznalo Armenski genocid kao stvarnost i tako ga okarakteriziralo u svojim rezolucijama, podosta utjecajnih zemalja i dalje odbija priznati Armenski genocid od straha da se ne zamjeri službenoj Turskoj.