Asia Bibi našla utočište u Kanadi

Foto: AFP / British Pakistani Christian Association

Asia Bibi, pakistanska kršćanka koja je osam godina isčekivala izvršenje smrtne kazne zbog bogohuljenja, a koja je napokon puštena na slobodu prošle godine, konačno je uspjela izaći iz Pakistana, te se preselila u Kanadu zajedno sa svojom obitelji.

Bibi, koja je katolkinja, prošle je godine oslobođena optužbi te joj je poništena smrtna presuda zbog bogohuljenja, nakon čega su uslijedili nemiri u Pakistanu i javne prijetnje smrću Bibi i njezinoj obitelji. Nekoliko zemalja ponudilo joj je azil, uključujući Italiju, Nizozemsku i Kanadu.

Pakistan: Prosvjednici traže smrt kršćanke koju čeka pogubljenje zbog bogohuljenja

Britanska vlada, koja tradicionalno ima dobre odnose s Pakistanom, te značajnu pakistansku zajednicu imigranata u svojoj zemlji, odbila je pružiti joj azil „zbog straha da ne uznemiri određene dijelove zajednice“, te zbog straha da bi se britanska veleposlanstva u islamskim zemljama mogla naći metom terorističkih napada.

V. Britanija odbila pružiti azil kršćanki osuđenoj na smrt zbog blasfemije, iz straha od mogućih nereda

Bogohuljenje protiv islama je zločin u većem dijelu Pakistana, a vrijeđanje proroka Muhameda nosi smrtnu kaznu. Bibi je 2010. godine osuđena na smrt vješanjem, no kazna nikad nije izvršena, te je nakon osam godina poništena na Vrhovnom sudu.

Oslobađajuća presuda izazvala je gnjev dijela pakistanske populacije koja je tražila da se unatoč presudi Bibi ipak ubije. Dvojica političara koji su nastojali pomoći Bibi ubijena su, jedan od njih bio je guverner provincije Punjab Salman Taseer, kojeg je upucao njegov vlastiti tjelohranitelj.