Assad: Američko bombardiranje sirijske vojske je bilo namjerno

57e3c03cc461882d238b45a0

Sirijski predsjednik Bashar Assad tvrdi da je američki zračni napad koji je ubio 62 sirijska vojnika bio namjeran, te da je trajao sat vremena. U napadu, za kojeg američka strana tvrdi da je bio nenamjerna pogreška, ubijeno je 62 i ranjeno stotinjak sirijskih vojnika.

To nije bila pogreška jednog aviona, četiri aviona su napadala položaje sirijske vojske, a napad je trajao čitavih sat vremena.

Assad također smatra sumnjivim činjenicu da je ISIL bio u stanju tako brzo nakon američkog zračnog napada krenuti u ofenzivu.

Snage ISIL-a napale su odmah po završetku zračnih napada. Kako su mogli znati da će SAD napasti te položaje, kako bi skupili svoje militante, organizirali napad i napali nakon već sat vremena. To nije bilo slučajno.

Pentagon tvrdi da je napad na sirijske položaje bio greška, te da je pravi cilj napada trebao biti ISIL.

Assad također smatra da SAD nije zainteresiran za borbu protiv terorista u Siriji, te da Washingtonu nedostaje volje za suradnju s Rusijom u eliminiraju ekstremističkih skupina.

Kada imate više vanjskih faktora koje ne možete kontrolirati, nitko ne može biti siguran kada će sukob završiti.

Sirijski predsjednik odbacio je tvrdnje SAD-a da su ruski ili sirijski avioni odgovorni za napad na humanitarni konvoj, koji je 18. rujna ubio 21 osobu. Kaže da su američke optužbe neutemeljene, te da se radi o lažima.

Usudio bih se reći da kad god američki dužnosnici nešto kažu o sukobu u Siriji, tu nema vjerodostojnosti. Što god kažu, lažu.

Izvor: RT