Assad: Amerikom ne vlada predsjednik Trump, već interesne skupine

Foto: SANA

U svojem razgovoru za AFP, sirijski predsjednik Bashar Assad izjavio je da je američki politički i korporativni establišment, takozvani „Deep State“, taj koji je bombardirao sirijsku zračnu bazu, a ne predsjednik Donald Trump.

Priupitan za komentar o nagloj promjeni politike američkog predsjednika prema Siriji, Assad uvjerava da SAD i Sirija i dalje mogu biti partneri u borbi protiv terorizma, nakon što se Trump otrgne kontroli vojno-industrijskih i interesnih lobija.

Ako su ozbiljni u namjeri borbe protiv terorizma, mi možemo biti partneri, i pritom ne mislim samo na SAD. Tko god se želi boriti protiv terorizma, može biti naš partner.

Zapravo, u posljednje vrijeme se pokazalo, kao što sam već i spomenuo, da su SAD i Zapad u dosluhu sa teroristima, oni nisu ozbiljni u borbi protiv terorizma. Čak smo ovih dana imali prilike čuti neke njihove državnike kako brane ISIL, naglašavali su da ISIL nema kemijsko oružje. Oni brane ISIL protiv sirijske vlade i sirijske vojske. Prema tome, ne možemo govoriti o nekakvom partnerstvu između nas koji radimo protiv terorista i borimo se protiv terorizma, te onih koji podupiru teroriste.

Assad je rekao da je američki raketni napad „dokaz da problem nije u američkom predsjedniku, već u režimu ili takozvanom dubokom režimu (Deep State), koji zapravo vlada SAD-om“.

Taj režim je i dalje isti, on se ne mijenja. Predsjednik je samo njihova marioneta, ako želi biti predsjednik, on to ne može. Neki kažu da je Trump želio biti predsjednik, želio biti vođa, ali svaki predsjednik SAD-a, kasnije mora progutati svoje riječi, progutati svoj ponos ako ga ima, i napraviti zaokret prema njihovim željama, inače će platiti visoku političku cijenu.

Dokle god Ameriku budu vodile interesne skupine, vojna industrija, financijske kompanije, banke i ono što nazivate Deep State, SAD neće imati svoju vlastitu politiku, i svi ćemo biti u opasnosti, kako Sirija tako i ostali.“

Izvor: Reuters, Tribun