U razgovoru za portal RT, sirijski predsjesnik Bashar al-Assad izjavio je kako su izraelski napadi na mete u Siriji te prijetnje atentatom na njega, pod izgovorom iranske opasnosti, jasan znak da je Izrael u „panici“ zbog gubitka „voljenih“ terorista.

Izrael je posljednjih mjeseci unatoč svojoj „neutralnosti“ u Siriji, više puta raketirao i napadao vojne ciljeve u Siriji uz tvrdnju kako je prisutnost iranske vojske prijetnja za izraelsku sigurnosti.

Ne postoje iranske trupe. Uvijek smo jasno tvrdili kako imamo iranske zapovjednike koji rade s našom vojskom. Nemamo iranske trupe,“ objasnio je Assad.

Izraelski ministar za energetiku Yuval Steinitz početkom svibnja je putem izraelskog portala Ynet javno zaprijetio „likvidacijom“ Assada te rušenjem njegove vlade ukoliko nastavi dopuštati Iranu korištenje Sirije kako bi izvodio tobožnje napade na Izrael, iako niti jedan takav slučaj nije zabilježen.

Izraelci već sedam desetljeća vrše atentate, ubijanja, okupiranja u ovom području, ali to sve čine bez prijetnji. Zašto sada prijete na taj način? To je panika, to je vrsta histerije zbog činjenice da gube ‘voljene’, voljeni iz Al-Nusre i ISIL-a razlog su zašto je Izrael u panici odnedavno, a mi razumijemo njihov osjećaj,“ objasnio je Assad.

Assad je dodao kako su mnogi podcijenili protuzračne sustave ruske proizvodnje kojima je sirijska vojska znakovitoj mjeri odbila brojne zračne i kopnene raketne napade izraelske vojske, kao i one SAD-a, Francuske i Britanije.

Priznavši kako su upravo „plaćenici“ pomogli u uništavanju velikog dijela sirijske protuzračne obrane još u početku rata, Assad je naglasio kako Izrael uporno pokušava iskoristiti tu prednost za svoje napade.

To je drugi dokaz da je Izrael u direktnoj vezi s tim teroristima u Siriji,“ zaključio je Assad.