Sirijski predsjednik Bashar Assad izdao je u subotu dekret kojim se daje amnestija Sirijcima za koji su se borili protiv vlasti do kraja travnja, osim onih koji su izazvali smrtne posljedice.

Assadov dekret, o kojem su prvi izvijestili sirijski državni mediji u subotu, “daje opću amnestiju za teroristička djela koja su Sirijci počinili prije subote, osim za one koji su doveli do smrti osobe”.

Iako pomilovanje oslobađa teroriste od kaznenog progona, ono ih ne oslobađa građanskih tužbi koje su pokrenuli oni kojima su možda naudili.

Pomilovani bi bili procesuirani prema antiterorističkom zakonu iz 2012. i odredbi sirijskog pravnog zakona iz 1949., te će kao takvi utjecati na različite terorističke skupine koje se bore u građanskom ratu u Siriji, koji je započeo 2011. Assad, uz pomoć ruskih snaga , uglavnom je uspio zadržati kontrolu nad Sirijom protiv skupa oporbenih milicija i terorističkih skupina poput Islamske države (IS, bivši ISIS) i Fronta Al-Nusra.

Tijekom više od desetljeća rata, Assad je povremeno nudio pomilovanja svojim protivnicima. Vojni dezerteri koji se nisu naoružavali s teroristima amnestirani su 2018. i dopušten im je povratak u Siriju, dok je opća amnestija za prekršaje i maloljetničke zločine odobrena 2021. godine.

Međutim, na početku sirijskog građanskog rata 2011. Assad je pokušao oporbenim borcima ponuditi amnestiju u zamjenu za predaju. Sjedinjene Države su ovu ponudu odbile, a službenica State Departmenta Victoria Nuland savjetovala je oporbi da ignorira Assadovu ponudu i nastavi borbu.