Assad spreman surađivati s američkim predsjednikom Trumpom

afp_2f62e3cae24a5f56f9244e3cd34f469ded1b65cb-1-e1474458125435-640x480

Bouthaina Shaaban, savjetnica sirijskog predsjednika Assada, izjavila je da je sirijski režim spreman surađivati sa novoizabranim američkim predsjednikom, iako Sirijci još žele pričekati i vidjeti kakva će doista biti Trumpova politika, posebno glede borbe protiv terorizma.

Mislim da je američki narod poslao veliku i vrlo važnu poruku svijetu“, izjavila je Shaaban.

Sirijski režim ipak na drukčiji način gleda na pojam „teroristi“. Za njih teroristi nisu samo snage ISIL-a i Al Nusra Fronta, već i takozvana „umjerena oporba“ koju je čitavo vrijeme američka administracija potpomagala, financijski, logistički i u oružju.

No nisu niti svi predstavnici sirijske opozicije, koja se veselila odabiru Clinton, nezadovoljni. Jedan od vođa sirijske opozicije, Samir Sashar, koji se trenutno nalazi u Istanbulu, kaže kako se nada da će Trump, „ako bude slušao stručnjake“, odlučiti okončati rat u Siriji, umjesto dosadašnjeg statusa quo koji je iscrpio kako zemlju tako i sukobljene strane.

690x150-sport

Trump je tijekom svoje predizborne kampanje dao do znanja da će njegova vanjska politika biti manje intervencionistička u odnosu na svoje prethodnike. Rekao je i da promjena režima u arapskim zemljama samo dovodi do nestabilnosti na Bliskom istoku, te da iako Assad nije savršeni izbor, rušenje njegove vlade je najbolji način za jačanje ekstremizma koji je procvao u toj zemlji.

Trump je također spominjao ukidanje potpore sirijskim pobunjenicima koji se još bore u istočnom Aleppu, susjednoj Idlib provinciji i na jugu zemlje, što bi moglo biti presudno za konačnu prevagu građanskog rata u korist sirijskog režima.

Izvor: Breitbart