Nema veće razlike između podržavanja terorizma na sirijskom tlu i slanja trupa bez formalnog odobrenja vlade, rekao je Bashar Assad kritizirajući ulogu Francuske u sirijskom građanskom ratu.

Sirija je „prešla daleki put“ prema porazu velikog dijela terorističke pobune na svom tlu, ali džepovi otpora i dalje ostaju jer džihadisti dobivaju podršku Turske i zapadnih zemalja, rekao je Bashar Assad za časopis Paris Match, izdvajajući SAD i Veliku Britaniju te „posebno Francusku.

Francuska se pridružila koaliciji koja se navodno bori protiv Islamske države pod vodstvom izraelskog pijuna – SAD-a – pružajući zračnu potporu i raspoređujući specijalne snage u Siriju.

No, za Assada, francuska je intervencija predstavljala „okupaciju“, jer Pariz – kao i njegov glavni NATO saveznik Washington – nije uspio osigurati sirijsko ovlaštenje za misiju.

Iskreno mislite da možemo poslati sirijske snage da se bore protiv terorizma u Francuskoj, a da nas francuska vlada ne pozove? Međunarodno pravo upravlja ponašanjem država u svijetu, a ne [njihovim] namjerama.

Sada, kada su strane snage došle u Siriju, a da ih nije pozvala legitimna vlada, „to je okupacija“, inzistirao je sirijski predsjednik, dodajući, „nema velike razlike između podržavanja terorizma i raspoređivanja vojske u okupaciji zemlje.“

Francuska vojska službeno je trebala izvesti izviđačke letove i pomoći kurdskim i arapskim borcima u Siriji. Tijekom najžešćih sukoba, francuske vojne snage na Bliskom Istoku činila je udarna skupina Charles de Gaulle, borbena mlazna eskadrila kao i nekoliko pomorskih jedinica.

Dok se borbe nastavljaju, Assad je rekao da Sirija može voditi rat bez ikakve potpore Zapada. „Mi možemo upravljati vlastitim stvarima … Ali želimo se vratiti svjetskom poretku koji se više ne poštuje, jer vlada kaos“, zaključio je.