Asteroid vrijedan 10 trilijuna dolara mogao bi promijeniti globalnu ekonomiju

Asteroid Psyche, promjera 240 kilometara, koji se nalazi u pojasu asteroida između Marsa i Jupitera, sastavljen je gotovo isključivo od željeza i nikla.

Prema trenutnim tržišnim cijenama, takav asteroid, procijenjen je na vrijednost od 10 trilijuna dolara. Naravno, sve uz pretpostavku da bi bio uspješno dotegljen u Zemljinu orbitu, zatim bi netko trebao izvlačiti rudaču iz njega, te bi u konačnici netko trebao i kupiti svu tu rudu. Usporedbe radi, cijela svjetska ekonomija procijenjena je na 74 bilijuna dolara.

NASA-ini stručnjaci već planiraju robotsku istraživačku misiju na taj asteroid, a nedavno su uspjeli promjenom putanje i bitno skratiti planirano putovanje i troškove puta.

Prvotno planirano lansiranje misije predviđeno je za 2023. godinu, a dolazak negdje u 2030. godini, no s novom putanjom, lansiranje se predviđa za 2022. godinu, a dolazak na asteroid za 2026. godinu.

Operacija Psyche je dio NASA-inog Discovery programa, serije istraživačkih robotskih misija kojima je zadatak istraživanje Sunčevog sustava. Operacija Psyche je čisto istraživačkog karaktera, ona se neće koristiti za eventualno tegljenje asteroida.

Zadatak buduće misije je otkriti je li Psyche zapravo jezgra nekadašnjeg planeta, koliko je stara, dali se formirala poput Zemljine jezgre, te kakva mu je površina.