U Ateni je početkom ovog tjedna otvorena prva džamija financirana novcem grčkih poreznih obveznika. Time je grčka prijestolnica prestala biti jedini glavni grad unutar EU bez džamije.

Džamija je nakon 14-godišnje birokratske zavrzlame otvorena u području zvanom Votakinos te je proteklog tjedna u njoj održana i prva molitva.

Marokanski imigrant Zaki Mohammed (49) koji ima grčko državljanstvo, postao je tako i prvi imam.

Džamija ima kapacitet za primanje 350 ljudi. Molitve bi se trebale održavati na arapskom jeziku, a propovijedi navodno samo na grčkom ili engleskom. Objekt nema minarete i neće javno pozivati na molitve.

Ironično, atenske vlasti su prije četiri godine upozorile da bi se u Ateni također mogao dogoditi teroristički napad zbog toga što – ne postoji džamija u Ateni.

Svaki dan koji nemamo službenu džamiju i imama u Ateni, plaćamo za povećanje rizika radikalizacije muslimana,“ rekli su iz Ministarstva za obrazovanje i vjerska pitanja 2016. godine.

U Grčku se zahvaljujući masovnoj imigraciji doselio veliki broj arapskih i afričkih muslimana. Dok je u Ateni otvorena tek prva džamija u drugim grčkim gradovima ima ih mnogo više. Tako recimo u gradu Komotini postoji njih čak 9.