Predsjednik Međunarodnog atletskog saveza sugerirao je da bi se biološki muškim transrodnim sportašima moglo zabraniti natjecanje na međunarodnim natjecanjima žena, izjavivši da “biologija nadmašuje rod”.

Lord Sebastian Coe, predsjednik Međunarodnog atletskog saveza, upravnog tijela za međunarodna natjecanja u atletici, dao je naslutiti da bi organizacija mogla usvojiti nove uvjete koji bi omogućili da trans sportašima bude zabranjeno suočavanje sa ženama dok je pozdravio potez FINA-e da zabrani transrodne osobe koje su doživjele muški pubertet natjecanje na ženskim plivačkim natjecanjima.

“Vidimo da međunarodna federacija potvrđuje svoj primat u postavljanju pravila, propisa i politika koje su u najboljem interesu njezina sporta”, rekao je Coe za BBC Sport.

“Ovo je kako treba biti. Uvijek smo vjerovali da biologija nadmašuje rod i nastavit ćemo revidirati naše propise u skladu s tim. Pratit ćemo znanost.“

“Nastavljamo proučavati, istraživati ​​i pridonositi sve većem broju dokaza da je testosteron ključna odrednica učinka i zakazali smo raspravu o propisima s našim vijećem za kraj godine.”

Lord Coe, nekadašnji konzervativni član parlamenta u britanskom Donjem domu, već je uveo ograničenja za trans sportaše kao predsjednik Međunarodnog atletskog saveza, zahtijevajući da razina testosterona mora biti ispod pet nanomola po litri (5 nmol/L) da bi ušla u žensko natjecanje.

Međunarodni olimpijski odbor je 2021. rekao da bi svaki sport trebao donijeti vlastite odluke o natjecanju transrodnih sportaša u svjetlu pojedinačnih aspekata sporta, što je potaknulo nedavni val ograničenja za trans sportaše.

U ponedjeljak je Međunarodna ragbi liga (IRL) objavila da će zabraniti biološkim muškarcima da se suoče sa ženama “dok se daljnje istraživanje ne završi”.

Tijekom vikenda, Međunarodna plivačka federacija (FINA), upravno tijelo međunarodnih plivačkih natjecanja, donijela je odluku da se svim sportašima koji su prošli kroz ciklus muškog puberteta treba zabraniti sudjelovanje u ženskim utrkama, rekavši da takvi sportaši zadržavaju “relativnu prednost u performansama u odnosu na biološke žene”, čak i nakon uzimanja lijekova za smanjenje razine testosterona.

Lord Coe, koji je u ponedjeljak bio u Budimpešti kao gost FINA-e, rekao je: “Uvijek smo pokušavali pronaći adekvatna riješenja. Nismo htjeli stigmatizirati… Ali kada dođe do toga, ako se radi o prosudbi između uključivosti i poštene borbe, uvijek ćemo ići na stranu poštenja – o tome se za mene ne može pregovarati.“