Audi ubrzava svoju tranziciju na proizvođača isključivo električnih automobila s ambicioznim planovima za sve svoje globalne tvornice koje će proizvoditi električna vozila do 2026. Ali 2026. označava kraj novih automobila s benzinskih ili dizelskim motorom – to će biti posljednja godina u kojoj Audi planira predstaviti novi neelektrični auto. Od te godine pa nadalje svi će novi modeli biti samo električni, a tvrtka će postupno ukinuti proizvodnju neelektričnih automobila do 2033.

Umjesto da ulaže u izgradnju novih tvornica, Audi se upustio u golemi pothvat pretvaranja svih svojih proizvodnih pogona ne samo da proizvode električne automobile, već da istovremeno postanu ugljično neutralni. Tvrtka gura svoju agendu održivosti s naglaskom na ekonomske, ekološke i društvene aspekte.

Tvrtka daje 500 milijuna eura za prekvalifikaciju svih svojih zaposlenika za rad u novim visokotehnološkim tvornicama. Audijeve tvornice u Bruxellesu i Böllinger Höfe već proizvode električna vozila, a iduće će godine Ingolstadt započeti s proizvodnjom nadolazećeg Audija Q6 e-tron. Do 2029. sve njegove globalne tvornice proizvodit će električne automobile – svaka barem po jedan model.

Audi svojom vertikalnom integracijom i pojednostavljenjem proizvodnje zapravo slijedi Teslu. Tvrtka ulaže puno truda u pojednostavljenje dizajna i proizvodnih procesa svojih automobila i čini se da će se pridružiti “giga-press” zabavi s pojednostavljenim dizajnom vozila koji se reklamira kao rješenje. Audi želi prepoloviti svoje globalne troškove proizvodnje do 2033. godine, što je veliki cilj.

Ekološki program je ambiciozan u financijskom smislu – sve proizvodne lokacije trebale bi biti neutralne ugljikom do 2025. Vodeni resursi se pažljivo prate, a Audijeva tvornica u Meksiku već je prva tvornica automobila na svijetu koja proizvodi vozila potpuno bez otpadnih voda. Osim prelaska na obnovljive izvore energije, Audi će također smanjiti svoju potrošnju energije sa što više energije proizvedene na licu mjesta zahvaljujući opsežnim PV instalacijama.