S prvim danom 2021. godine Australija se odlučila na promjenu teksta državne himne kako bi odala počast aboridžinskoj populaciji i njenoj povijesti, te njegovala „duh zajedništva“.

Na staru godinu je premijer Scott Morrison najavio da će već od danas dio teksta državne himne biti zamijenjen. Tako će stih „mi smo mladi i slobodni“ biti zamijenjen s „mi smo jedni i slobodni“, s obrazloženjem da iako Australija jest mlada nacija, tu je i prije živjela određena populacija ljudi.

Iako Australija kao moderna nacija možda jest relativno mlada, povijest naše zemlje je stara, kao i priče mnogih Prvih naroda čije nasljeđe priznajemo i poštujemo. U duhu zajedništva, ispravno je da naša himna odražava tu istinu.

Aktualna državna himna „Advance Australia Fair“ zamijenila je dotadašnju britansku himnu „God Save the Queen“ 1984. godine kao službenu himnu Australije.

No već tada je prilikom inauguracije nove himne odlučeno da će se tekst himne morati mijenjati, jer je izvorno „Advance Australia Fair“ napisana 1878. godine, te je u njoj jedan od stihova glasio „sinovi Australije veselite se“, što je moralo biti zamjenjeno s „Australci veselite se“, jer je navodno prva verzija bila seksistička.