Australija namjerava potpuno zabraniti ilegalnu imigraciju

Scott Fisher / Getty
Scott Fisher / Getty
Scott Fisher / Getty

Imigranti koji pokušaju ilegalno ući u Australiju pomoću broda zauvijek će dobiti zabranu ulaska u zemlju, čak i ako se legalnim putem prijave za izbjeglički status ili dođu u zemlju kao turisti desetljećima kasnije.

Novi stroži zakoni koje je obznanio ministar imigracija Peter Dutton, stupit će na snagu nakon što se ponovno okupi parlament.

Australija je trenutno jedina zemlja u svijetu koja ima strogi pritvor za ilegalne imigrante i tražitelje azila. Tko god uđe i zemlju ili se otkrije da je bez valjane vize, stavlja se u pritvor na otocima Nauru i Manus.

Nova doživotna zabrana ulaska primjenjivati će se na sve osobe koje su zadržane u pritvoru od 19. srpnja 2013., uključujući i one koji su se odlučili dobrovoljno vratiti u svoju zemlju. Jedini izuzetak su djeca.

To će poslati najsnažniji mogući znak krijumčarima ljudi,“ komentirao je Malcolm Turnbull, australski premijer i vođa Liberalne stranke.

On je rekao kako je vlada bila zarobljena u „borbi želja“ s „kriminalnim bandama krijumčara ljudi“ te novi zakon odražava dugotrajni stav vladajuće koalicije koje dijele i druge stranke.

Imigranti u pritvoru na otoku Manus. Foto: Andrew Meares

To će poslati najsnažniji mogući znak onima koji žele uvjeriti osobe koje se trenutno nalaze na Nauru i Manusu, da će australska vlada promijeniti svoju politiku i dopustiti im da se nasele ovdje. Nevjerojatno je važno da pošaljemo najjasniju poruku,“ dodao je Turnbull.

Ministar imigracija objasnio je da je novi zakon dijelom uveden kako bi se zaustavilo pro-imigrantske aktiviste od ženidbe s tražiteljima azila samo kako bi ih se dovelo u Australiju.

Postoje informacije koje sam vidio o ljudima koji žele putovati na otok Manus kako bi se oženili ili udali za osobe iz regionalnog centra te pokušali stvoriti proces kroz koji bi mogli doći ovdje na račun supružnikove vize,“ rekao je Dutton.

To nije prihvatljivo. Nećemo dopustiti dogovore koji bi srušili program i uspjeh koji smo imali.

Australski pristup imigraciji daleko je drugačiji od europskog, gdje imigranti koji ulaze i legalno i ilegalno imaju jednake mogućnosti tražiti azil unatoč nizu laži: od lažnih dokumenata, lažnog porijekla do lažne dobi.

Australske vlasti ponekad vraćaju brodove prepune imigranata, dok su oni koji uspiju doći do kopna bivaju pritvoreni. U Europi vojska i druge službe pomažu u ilegalnom ulasku u zemlje, što dodatno ohrabruje druge imigrante u riskiranju života prelaskom Mediterana.

Bivši australski premijer, Tony Abbott, u kolovozu ove godine upozorio je Europu da zatvori svoje porozne granice i zaštiti se od „invazije.

Izvor: Sydney Morning Herald