Australija – promjena priče, umjesto „umrli od korone“ sad je „umrli s koronom“

Prema izjavama predstavnika javnog zdravstva australske savezne države New South Wales, u toj zemlji su zdravstvene službe počele evidentirati preminule pacijente na drugačiji način nego što je to tijekom pandemije do sada bila praksa.

Umjesto „preminuli od korone“, pacijente će od sada evidentirati kao „preminule s koronom“.

Tijekom vikenda je objavljeno da je u toj državi šest osoba umrlo s COVID-19, čime je ukupan broj umrlih od ovog virusa porastao na 89 od 16. lipnja.

Dr. Jeremy McNulty, predstavnik javnog zdravstva države New South Wales rekao je da je to zato što je bilo „vrlo teško znati“ je li netko tko je obolio od COVID-19 umro od virusa ili zbog neke druge zdravstvene komplikacije.

Znamo da kad umiru starije osobe, one mogu imati niz komorbiditeta, a također i to što starost povećava rizik od smrti igra ulogu“, rekao je.

COVID-19 može često igrati ulogu u smrti, ali ponekad se pokaže da naši pacijenti koji se prvotno oporave od COVID-19 potom umru od nekog drugog uzroka.

Prijavljujemo smrtne slučajeve osoba koje su umrle sa COVID-19, osim ako postoji jasna naznaka da je to bio izričit uzrok smrti.

Istovremeno, Australija provodi kampanju masovnog cijepljenja, 65 posto ljudi primilo je do sada jednu dozu cjepiva, dok je 35 posto njih primilo dvije doze. Cilje da barem 70 posto osoba primi obje doze.