Australija je u subotu vratila Novaka Đokovića u pritvor, rekavši da bi protivljenje teniske zvijezde cijepljenju moglo izazvati građanske nemire i pojačati takve stavove u australskom društvu.

U sudskim podnescima, Australija ga je predstavila kao antivaksersku figuru i katalizatora potencijalnih građanskih nemira koji se moraju ukloniti u javnom interesu.

Đokovićeva prisutnost u Australiji mogla bi potaknuti raspoloženje protiv cijepljenja, ustvrdio je ministar imigracije Alex Hawke, opravdavajući svoju upotrebu širokih izvršnih ovlasti za ukidanje vize Đokoviću.

Ne samo da bi Đoković mogao potaknuti ljude na kršenje zdravstvenih pravila, rekao je Hawke, već bi njegova prisutnost mogla dovesti do građanskih nemira.

Nakon što jednom nije uspjela ukloniti necijepljenog 34-godišnjaka iz zemlje, australska konzervativna vlada pokušava ponovno. A Đoković uzvraća drugi put, nova sudska žalba zakazana je za nedjelju.

Za sada se srpski as vratio u imigracijski pritvor u Melbourneu nakon nekoliko kratkotrajnih dana slobode nakon svoje prve uspješne sudske žalbe.