Australija: Zatvorska kazna ako skinete kondom bez znanja partnerice

Foto: Doug Menuez

Australska savezna država Južna Australija izglasala je prijedlog zakona kojim bi se uvele oštre kazne za muškarce koji uklone kondom tijekom seksa bez pristanka svoje partnerice, što je čin kolokvijalno poznat kao ‘stealthing’.

Parlament Južne Australije usvojio je zakon u srijedu, pridruživši se drugim australskim državama, uključujući ACT, Tasmaniju, Victoriju i Novi Južni Wales, koje su također zabranile tu praksu. Svatko tko je osuđen mogao bi se suočiti s maksimalnom kaznom doživotnog zatvora.

Zakon, nazvan Zakon o amandmanima o konsolidaciji kaznenog prava, predstavila je zastupnica Connie Bonaros, koja je ‘krađu’ u izjavi opisala kao “odvratan čin izdaje”.

“Takvi groteskni činovi nepristojnosti zaslužuju da budu tretirani na isti način kao silovanje i zločin kažnjiv zatvorskom kaznom”, rekao je Bonaros.

Studija na 10.000 ljudi koju je prošlog mjeseca proveo Australski institut za kriminologiju navodno je otkrila da su čak jedna od tri žene i svaki peti homoseksualni muškarac  barem jednom bili žrtve ovog čina.