Kako bi riješila problem velike populacije mačaka lutalica, australska vlada namjerava ubiti dva milijuna mačaka do 2020. godine. Pretpostavlja se da u Australiji ima između 2 i 6 milijuna mačaka lutalica.

Službeno objašnjenja razloga za ovu odluku je činjenica da mačke lutalice love svoj plijen i samim time rade neravnotežu u lokalnom ekosustavu.

Prve mačke stigle su u Australiju u 17. stoljeću. Otada je njihova populacija brojčano eksplodirala te se nalaze na čitavom području kontinenta.

Službena je procjena da je dvadesetak vrsta sisavaca u Australiji izumrlo zahvaljujući mačjoj populaciji. To je poseban problem zbog činjenice da velika većina australskih životinja ne živi nigdje osim u Australiji, oko 80 posto sisavaca i oko 45 posto australskih ptica ne živi nigdje osim u Australiji.

Mačke love male sisavce, ptice i gmazove. Glasnogovornik australske vlade izjavio je kako se vjeruje da mačke dnevno u Australiji ubiju milijun ptica i 1,7 milijuna gmazova.

Australska vlada tako je došla na ideju masovnog trovanja mačaka lutalica, i to ni više ni manje nego otrovnim kobasicama koje bi trebale biti izbacivane iz aviona. Kobasice će sadržavati meso klokana, pileću mast, začine i bilje. Navodno bi trebale ubiti mačku u roku od 15 minuta nakon što životinja pojede kobasicu.