Australska vojska počela je s prisilnim premještanjem stanovnika savezne države Northern Territories u karantenski kamp Howard Springs koji se nalazi u Darwinu, nakon što je identificirano devet novih slučajeva Covid-19 u zajednici Binjari. Taj potez uslijedio je nakon što je u subotu navečer uvedena stroga blokada u zajednicama Binjari i obližnjeg Rockholea.

Stanovnici Binjarija i Rockholea više nemaju pet razloga da napuste svoje domove“, rekao je glavni ministar Sjevernog teritorija, Michael Gunner, misleći na pet dopuštenih razloga za izbjegavanje karantene (kupovina hrane i zaliha, vježbanje do dva sata, njega ili pružanje njege, rad ili obrazovanje ako se to ne može obaviti od kuće, te cijepljenje se na najbližem mogućem mjestu).

Mogu otići samo po liječničku pomoć, u hitnim slučajevima ili prema zakonu. Vrlo je vjerojatno da će više stanovnika danas biti prebačeno u Howard Springs, bilo kao pozitivni slučajevi ili bliski kontakti“, nastavio je, dodajući: „Već smo identificirali 38 bliskih kontakata iz Binjarija, ali će se taj broj povećati. Tih 38 se prebacuje sada.

Sinoć sam kontaktirao premijera. Zahvalni smo na potpori od oko 20 pripadnika australskih oružanih snaga, kao i vojnih kamiona da pomognu u prijenosu pozitivnih slučajeva i bliskih kontakata, i da podržimo sigurnost zajednice.

Danas radimo procjenu koja bi nam dodatna sredstva mogla trebati od FED-a, a premijer je spreman dodatno pomoći, zahvaljujem mu na tome.

Svjesni smo činjenice da to može imati određene utjecaje na mentalno zdravlje ljudi, kao i na njihovu opću dobrobit“, rekao je policijski predstavnik Jamie Chalkner za NT News.