Najmanje sedam igrača iz momčadi australske nacionalne ragbi lige (NRL) Manly Warringah Sea Eagles bojkotirati će ključnu nadolazeću utakmicu nakon što je klub objavio da će postati prva momčad u povijesti lige koja će nositi dres koji promiče gay prava.

Međutim, ovaj potez je izazvao kontroverze među igračima kluba, od kojih je nekoliko najavilo da će odbiti nositi dres zbog vjerskih ili moralnih razloga.

Trener momčadi, Des Hasler, ispričao se za ono što je nazvao značajnom pogreškom kluba u dizajnu dresa bez prethodne konzultacije s igračkim stožerom, ali je potvrdio da će njegova momčad ipak nositi kontroverznu odjeću na ključnoj utakmici u četvrtak sa Sydney Roostersima.

Govoreći na tiskovnoj konferenciji u utorak, Hasler se ispričao i LGBT zajednici i uključenim igračima, dodajući da je situacija izazvala “zbunjenost, nelagodu i bol za mnoge ljude, posebno one skupine čija smo ljudska prava zapravo pokušavali podržati”.

“Oni nisu bili uključeni ni u jednu raspravu, a trebali su se s njima barem konzultirati”, rekao je Hasler o nekolicini klupskih igrača koji su se usprotivili.