Protiv 17 aktivista austrijskog ogranka Generacije Identiteta (GI) podignute su optužnice u Grazu putem zakona namijenjenog borbi protiv – mafije. Naime, javni tužitelj optužuje aktiviste da su osnovali – kriminalnu organizaciju.

Javni tužitelj u ponedjeljak je obznanio optužbe protiv desetorice članova austrijskog GI-, te naknadno protiv još njih sedam, prenosi list Kronen Zeitung.

Prema tvrdnjama tužitelja, cilj raznih akcija Identitarijanaca bio je „podsticanje mržnje protiv vjerskog pokreta islama, protiv muslimana, stranaca i izbjeglica, posebice turskih državljana, te omalovažavanje i diskreditiranje ovih skupina kroz uvrede u javnom mišljenju.

Kao jedan od primjera tih „uvredljivih akcija“, tužitelj je naveo prosvjed GI-a u kojem su aktivisti postavili transparent na ured sjedišta stranke Zelenih na kojem je pisalo „Islamizacija ubija“.

Također je spomenuta i akcija u kojoj je skupina iznad turske ambasade rasprostrla transparent s natpisom „Erdogane, povedi svoje Turke kući.“

Austrija: Pokret Identiteta poručio Edoganu da svoje pristaše odvede nazad u Tursku

Dio optužnice odnosi se i na modni brand Phalanx Europa, čiji su vlasnici Martin Selner i Patrick Lenart, vođe austrijskog ogranka.

Kako tvrdi tužitelj, obojica zarađuju za život prodajom odjeće ovog brenda te ga troše na druge akcije GI-a, a spomenuo je i navnodnu utaju poreza od prodaje te navodno korištenje akcija GI-a kako bi poboljšali prodaju svojih artikala.

U službenoj izjavi Identitarijanci su osudili politički motivirani proces uz tvrdnju da kategorički odbacuju sve navode. „Čak i kritiziranje političkog islamizma Erdogana je zabranjeno, sloboda mišljenja u Europi je u opasnosti,“ rekao je Sellner.

Nadamo se brzoj prilici da pobijemo navode tužitelja jer smo sigurni: ljubav prema domovini nije zločin,“ dodali su Lenart i Sellner.