Austrija: 4.000 eura kazne za isticanje ustaških simbola

Od ožujka ove godine austrijski zakon o zabranjenim simbolima totalitarnih režima sankcionirati će isticanje sutaških simbola u toj zemlji, kao i simbole raznih militantnih skupina.

Austrijski zakoni do sada su zabranjivali samo znakovlje i simbole koji se odnose na nacionalsocijalističku ideologiju, kao i one koji se odnose na Al-Qa’idu i ISIL. Nova promjena zakona velikim se dijelom usredotočila na znakovlje militantnih ili fundamentalističkih skupina poput Hamasa, Radničke kurdistanske stranke (PKK), Muslimanskog bratstva i turskih Sivih vukova, ali i ustaškog pokreta.

Austrijska je vlada prošle godine prihvatila izmjenu postojećeg zakona o zabranjenim simbolima totalitarnih režima. Sve zabranjeno znakovlje tretirat će se na isti način – kaznom do 4.000 eura i zatvorom do mjesec dana. U slučaju ponavljanja djela, kazna se penje do 10.000 eura i šest tjedana zatvora.

Inicijativu za dopunu zakona inicirao je ministar unutarnjih poslova Herbert Kickl iz Slobodarske stranke (FPO) u rujnu prošle godine.