Austrija i Danska surađivat će s Izraelom na proizvodnji i prodaji cjepiva protiv koronavirusa

Austrijski čelnik kaže da se njegova zemlja i Danska namjeravaju prestati oslanjati isključivo na Europsku uniju za cjepiva protiv koronavirusa i da će surađivati ​​s Izraelom na proizvodnji cjepiva druge generacije.

Kancelar Sebastian Kurz planira u četvrtak posjetiti Izrael s danskom premijerkom Mette Frederiksen i razgovarati s premijerom Benjaminom Netanyahuom o istraživanju i suradnji u proizvodnji cjepiva.

EU se suočila s kritikama zbog sporog uvođenja cjepiva, dok je Izrael cijepio velik dio svoje populacije. Kurz je u izjavi za austrijske tiskovne agencije u utorak rekao da je načelno bilo ispravno zauzeti se za cijelu Europu prema cijepljenjima, ali ustvrdio je da je Europska agencija za lijekove bila prespora u odobravanju cjepiva i ukazao na nedostatke u isporukama.

Dodao je: „Moramo se pripremiti za daljnje mutacije i više ne bismo trebali biti ovisni samo o EU u proizvodnji cjepiva druge generacije.“

APA je izvijestila da je Kurz rekao da se Austrija i Danska „više neće oslanjati na EU u budućnosti i da će u narednim godinama proizvoditi doze cjepiva druge generacije za daljnje mutacije koronavirusa zajedno s Izraelom, kao i za zajedničko istraživanje mogućnosti liječenja.“

Austrija je do sada cijepila nešto manje od 5,5% svoje populacije.