Sud u Austriji izrekao je liječnici kirurginji kaznu od 2.700 eura nakon što je jednom starijem pacijentu amputirala pogrešnu nogu.

U austrijskom gradu Linzu 43-godišnja liječnica proglašena je krivim za nanošenje tjelesne ozljede iz grubog nehaja. Prema pisanju lista Salzburger Nachrichten, optužena je priznala da je pogriješila, rekavši da je prije početka operacije označila pogrešnu nogu. Međutim, ona je demantirala da je postupala s krajnjim nemarom, a obrana je ustvrdila da je postojeći sustav kontrole zakazao.

Kirurginja je u srijedu kažnjena u iznosu od 2.700 eura, iako možda neće morati izdvojiti pola iznosa. Stariji pacijent preminuo je prije nego što je slučaj doveden na sud, a sudac je naložio kirurginji da plati 5.000 eura pacijentovoj udovici na ime odštete za patnje nanesene njezinom pokojnom suprugu.

Austrijska javna televizija (ORF) citirala je kako je sudac rekao optuženoj da je trebala „pogledati drugi ili treći put“, s obzirom na ozbiljnost operacije.

Prema austrijskim medijima, slučaj se dogodio u svibnju, u gradu Freistadtu. Pacijent je bio 82-godišnji muškarac koji je imao povijest već postojećih stanja koja su mu zahvatila obje noge. 18. svibnja trebao je biti podvrgnut amputaciji lijeve noge iznad koljena. Na pitanje na sudu zašto je označila desnu nogu, liječnica je odgovorila: „Jednostavno ne znam.

Tim zadužen za završni pregled pacijenata prije operacije također nije primijetio pogrešku. Tek dva dana nakon operacije otkrivena je pogreška kirurga kada su liječnici pacijentu promijenili zavoje. Starijem čovjeku, koji je u međuvremenu preminuo, navodno je morala biti amputirana i druga noga.

Zdravstvene vlasti u pokrajini Gornjoj Austriji, gdje se incident dogodio, uvjerile su javnost da je slučaj u Freistadtu temeljito analiziran i da je obuka o sigurnosti ažurirana.