Prema službenoj objavi FPÖ-a, prvi razgovori među dvjema strankama rezultirali su velikim uspjehom u vidu zajedničkih ciljeva. Članovi obje stranke tako su istaknuli da se osim ukidanja povlastica imigrantima treba smanjiti i porez za Austrijance na prihvatljivijih 40 posto.

Trenutna razina najvećeg poreza u državi je 55 posto, što je razlog zašto mnogi Austrijanci, poput slavnog Felixa Baumgartnera, inače pristaše FPÖ-a, žive izvan zemlje.

Stranke su se usuglasile i oko reduciranja birokracije te prije svega mnogih regulativa i pravila koja koče gospodarstvo.

U pogledu imigranata i „tražitelja azila,“ u izjavi se navodi kako su se stranački čelnici složili da financijske potpore ne bi smjele biti dane nikome tko nije stanovnik Austrije najmanje pet godina. Premda to nije spomenuto u izjavi, period od pet godina ima veliko značenje, budući da tijekom vladavine prethodne pro-imigracijske vlade većina imigranata nije dobila azil.

U konačnici, to će značiti da imigranti koji su došli u Austriju tijekom masovnog vala 2015. na ovamo, neće više dobivati financijsku potporu, što bi trebalo svakako rezultirati njihovim odlaskom iz zemlje.

Osim toga, imigranti kojima je odobren azil također će biti smanjena financijska potpora na minimum, što se već i dogodilo u regijama Gornja i Donja Austrija.

Koalicijska vlada također je otvoreno iznijela uvođenje „striktnih mjera protiv političkog islamizma u Austriji“ te uvođenje potpunog „zaustavljanja ilegalne imigracije“.

Razgovori među koalicijskim partnerima nove vlade nastavit će se tijekom sljedećih nekoliko tjedana, a vjeruje se kako će se vlada u potpunosti oformiti do Božića ove godine.