Austrija odbacila nove imigracijske kvote

Austrija je potvrdila da održava svoju politiku imigracije i da ne prihvaća više imigrante, iako je oko 150 nevladinih organizacija vršilo pritisak na vlasti da prihvate imigrante s Bliskog istoka zaglavljene u Grčkoj tijekom pandemije korona virusa.

Ostaje ne“, izjavila je Claudia Türtscher, glasnogovornica ministra vanjskih poslova Aleksandra Schallenberga, Austrijske narodne stranke kancelara Sebastiana Kurza (ÖVP), prenosi Kronen Zeitung.

Osvrnula se na ranije upozorenje kancelara Sebastiana Kurza protiv nastojanja EU da prebaci imigrante iz Grčke i pokuša ih redistribuirati po državama članicama.

Milijuni ljudi mogli bi se upustiti na put u Europu ako padne tursko-grčka granica ili ako steknu dojam da će uspjeti proći“, rekao je Kurz prošlog mjeseca, nazivajući poteze turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana napadom na europsku Unija.

Štoviše, krajem prošlog tjedna, ministrica za Europu Karoline Edtstadler rekla je da Austrija odbija ponoviti situaciju iz 2015. i 2016. godine kada je njemačka kancelarka Angela Merkel, a potom i EU u cjelini, prisilila sve zemlje članice da redistribuiraju imigrante na temelju kvota. Zemlja se protivi bilo kakvim novim pokušajima slične zajedničke politike o azilu.

Jasno je da obvezna raspodjela tražitelja azila u EU nije uspjela“, rekla je ministrica za Europu Karoline Edtstadler.

Od neuspjeha sustava kvota, EU pokušava dogovoriti politiku azila kako bi osigurala masovnu imigraciju kroz obvezno prihvaćanje svih imigranata koji uđu u blok.

Edstadler je naglasila da je za svaku državu članicu važno da odabere kako želi pridonijeti zajedničkom programu azila koji će se temeljiti na „sustavu predanog solidarnosti“ umjesto na kvotama.

Prema Edtstadler, zemlje bi se na taj način mogle odlučiti hoće li prihvatiti imigrante, poslati osoblje koje će pridonijeti zaštiti granica EU ili samo poslati financijsku potporu.