Austrija otvorila prvu bitcoin banku

David Gray / Reuters

Prva bitcoin banka u svijetu otvorena je u glavnom gradu Austrije. Njena svrha je olakšavanje kupnje i prodaje ove digitalne valute te uvođenje dodatnih mjera sigurnosti u odnosu na druge opcije trgovanja.

Vlasništvo banke u rukama je lokalne tvrtke Blockchain Bit Trust te je banka nazvana jednostavno „Bitcoin-Bank“.

Bankomati ove banke omogućavaju konverziju eura u bitcoin i obratno. Klijentima se također nude detaljne informacije o valuti.

Glavna direktorica tvrtke Bit Trust, Magdalena Isbrandt, izjavila je za TV kuću ORF, da je prednost ove valute u tome da su transakcije „mnogo brže i da se mogu ostvariti bez posrednika.

Tome je dodala da „vrijednosti i novac mogu biti razmijenjeni direktno među korisnicima.

Kako bi korisnik mogao primiti transakciju bitcoina, mora imati posebnu adresu koja je sastavljena od 27 do 34 slova i brojki te koja služi kao virtualni poštanski sandučić u koji dolazi il iz kojeg odlazi kriptovaluta.

Budući da ove adrese nisu registrirane, svaka transakcija je anonimna.

Prema Andreasu Peterssonu iz tvrtke Bitcoin Austria, anonimnost je glavna prednost korištenja digitalne valute. „Ako na Internetu plaćam bitcoinom, imam određenu privatnost. Prodavač nema broj moje kreditne kartice,“ rekao je Petersson.

Ako plaćam za isključivo digitalna dobra, poput računalnih igrica, imam mnogo bolji osjećaj jer ne odajem svoje privatne podatke,“ dodao je.

Prvi bankomat s bitcoinima u Austriji je postavljen prije tri godine te je ubrzo potaknuo instalaciju sličnih uređaja diljem Beča, koji danas ima više od 20 prodavača koji prihvaćaju plaćanje ovom kriptovalutom, a posebno restorana, kafića i bistroa.

Najveća potražnja za ovom valutom trenutno je u Kini, što je uvjetovalo i visoki rast cijene ove valute početkom ove godine.

Izvor: RT