Austrija: Pokret Identiteta poručio Edoganu da svoje pristaše odvede nazad u Tursku

© Ientitäre Bewegung

Mladi aktivisti Pokreta Identiteta objesili su ogromni transparent na tursku ambasadu u Beču kojim su turskom predsjedniku Erdoganu poručili da svoje pristaše povede nazad u Tursku, prenosi Vienna Online.

Transparent je na sebi nosio siluetu princa Eugena od Savoya iz 17. stoljeća i natpis „Erdogan, svoje Turke povedi kući!“ Aktivisti su s obližnjeg prozora također bacali i lažne avionske karte s Erdoganovim imenom.

Iz Pokreta navode kako je prosvjed bio inspiriran nedavnim žestokim verbalnim napadom Erdogana kojeg je skupina nazvala „deklaracijom rata prema Europi.“ Skupina se posebice osvrnula na zlokobnu huškačku izjavu kojom je Erdogan poručio kako „Europljani neće osjećati sigurno u Europi.

Philipp Huemer, vođa bečkog ogranka Pokreta Identiteta izjavio je: „Turci se u Europi se sve češće ponašaju kao peta kolona svojeg predsjednika. Tisuće [turskih] prosvjednika na ulicama diljem Europe nakon propalog puča u Turskoj i neredi u Rotterdamu nakon zabranjivanja izborne kampanje jasno ukazuju na to.

Samo u Autstriji, gotovo 70 posto takozvanih ‘austro-turčina’ glasalo je za Erdoganovu stranku AKP. Mnogi Austrijanci s turskim putovnicama također imaju ilegalno austrijsko državljanstvo. Pro-imigrantske stranke kao što je SPÖ izabirane su zahvaljujući 60-80 posto turskih glasova,“ dodao je.

Mi, kao europska mladež odbacujemo turske kolonizacijske planove i borit ćemo se protiv njih. Kada se Turci u Austriji vide kao potomci otomanskog osvajača Sulejmana, mi se vidimo kao potomci branitelja Beča i Europe,“ zaključio je Huemer.

Prikaz Eugena od Savoya iskorišten je zbog činjenice da je on kao vješti ratni genij sudjelovao u oslobađanju Balkana od Turaka u 17. i početkom 18. stoljeća. Dodatan razlog njegovom prikazu je i činjenica da je Erdogan u svojem govoru nazvao Turke u Beču „djecom Kare Mustafe“ – vođe turskih osvajača koji su 1683. stavili Beč pod opsadu. Tada su ga zajednički porazili poljski kralj Jan III. Sobieski i mladi princ Eugen.

Autor: Tribun