Austrija potvrdila svoje savezništvo s Višegradskom skupinom

Premijeri zemalja članica Višegradske skupine i Austrije sastali su se u Budimpešti na zajedničkoj raspravi o imigraciji i drugim problemima u odnosima s birokracijom u Bruxellesu.

Tijekom tiskovne konferencije, petero predstavnika vlada na sličan je način prezentiralo svoje stavove o zajedničkim pitanjima. Viktor Orban, koji je do ovog sastanka bio predsjedavajući Višegradske skupine, poručio je da su zemlje članice V4 složne po pitanjima imigracije, a suglasnost s njihovim stavovima izrazio je i austrijski kancelar Sebastian Kurz.

Kurz je poručio da će austrijski prioritet prilikom predsjedanja Vijećem Europe, koje dolazi u drugoj polovici ove godine, biti osiguranje sigurnosti i povećanje blagostanja europskih građana, te unaprjeđivanje odnosa između zemalja članica.

Ne želimo da nam glavna tema bude redistribucija imigranata, već da se fokusiramo na zajedničku zaštitu vanjskih granica Unije.

Izrazio je i želju za jačanjem europske pogranične agencije Frontex, s ciljem sprječavanja da brodovi krijumčara ljudi napuštaju polazišne luke i obale, što se može ostvariti suradnjom s vlastima trećih zemalja, a Frontex bi imao ovlasti intervenirati u njihovim teritorijalnim vodama.

Kurz je ujedno indirektno izrazio potporu Višegradskoj skupini u njezinom otporu pritiscima iz Bruxellesa. Njegova je namjera poboljšanje suradnje među europskim zemljama, za što je bitno da ne postoje zemlje članice prvog i drugog reda.

IZVORVisegrad Post