Austrija se priprema za potpuno zatvaranje granice sa Slovenijom

Austrijski ministar unutarnjih poslova Herbert Kickl najavio jeizvođenje vježbi zatvaranja austrijsko-slovenske granice u Spiefeldu u Štajerskoj, kao pripremu na moguće intenziviranje nove balkanske imigrantske rute, a posebno nakon zbivanja u ostalim zemljama na spomenutom pravcu.

Crna Gora već je najavila osiguranje svoje granice s Albanijom u mađarskom stilu, hrvatska policija sve je aktivnija u sprječavanju ilegalnih prelazaka iz BiH, te su sve češći i incidenti poput onog gdje je pucnjevima bila primorana zaustaviti vozilo s krijumčarima ljudi.

Prema trenutnoj procjeni, oko 80.000 imigranata trenutno se nalazi u balkanskim zemljama i čeka da krene na zapad.

Kickl je poručio da Austrija neće oklijevati hermetički zatvoriti svoju granicu sa Slovenijom, ako to bude potrebno. Drugim riječima, aktualna austrijska vlada ne kani dopustiti scenarij iz 2015. godine kad su se stotine tisuća imigranata slobodno prošetavale kroz njihov teritorij.

U dogovoru s policijama ostalih susjednih zemalja, Kickl je odlučio pripremiti svoje jedinice na scenarij mogućeg potpunog zatvaranja granice sa Slovenijom. Vježbe će se održati 25. lipnja u Spiefeldu, na jugu zemlje.

IZVORVisegrad Post