Foto: AFP /Alexander Klein

Dvije stranke koje su predizbornu kampanju temeljile na protuimigracijskoj politici, osvojile su prvo i drugo mjesto na austrijskim parlamentarnim izborima.

Narodna stranka koju predvodi aktualni ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz, osvojila je prvo mjesto, dok je na drugom mjestu Slobodarska stranka.

Narodna stranka (ÖVP) je osvojila 31,4 posto glasova, dok je Slobodarska stranka osvojila (FPÖ) 27,4 posto, nešto više od Socijalnih demokrata (SPÖ) s 26,7 posto.

Čelnik Narodne stranke Sebastian Kurz, koji je aktualni austrijski ministar vanjskih poslova, sa svojih 31 godinu najvjerojatnije će postati najmlađi čelnik jedne države.

Obje vodeće stranke temeljile su svoju kampanju na politici protivljenja masovnoj imigraciji i islamizaciji Austrije. Ovi rezultati velika su pobjeda za desnu političku orjentaciju u Austriji, a posebno za Slobodarsku stranku koja je za 7 posto povisila svoj uspjeh u odnosu na prošle izbore kad su osvojili 20,5 posto.

Rezultati Socijalnih demokrata su pak poražavajući, stranka koja je pobjedila na prošlim izborima, te je bila vodeća stranka vladajuće koalicije, ostvarila je po mnogima možda i najgori rezultat do sada, jer je na izborima uvijek osvajala prvo ili drugo mjesto, a sada su tek treći.

Socijalni demokrati i Narodna stranka zajedno su vodili državu nakon posljednjih izbora, no ta koalicija je pukla, te je ponajprije Narodna stranka inzistirala na novim prijevremenim izborima.

Imajući to na umu, vjerojatnost ponovnog koaliranja te dvije stranke nakon ovih izbora je vrlo mala, što bi značilo da će Narodna stranka vjerojatno ući u koaliciju sa slobodarskom strankom, što bi dodatno označilo njen politički uspjeh, pogotovo nakon što je prije samo godinu dana za dlaku izgubio izbore njihov predsjednički kandidat Norbert Hofer.