Austrija: Vladajuća Socijalistička stranka u velikoj krizi nakon uhićenja njenog izraelskog menadžera zbog prijevare i pranja novca

Tai Silberman | © APA

Trenutno vladajuća Socijalistička stranka (SPÖ), našla se u velikoj krizi nakon što je u javnost procurila službena informacija da je vodeći menadžer predizborne kampanje, Tai Silberman, uhićen zajedno s još dvojicom Izraelaca zbog međunarodne prijevare i pranja novca, pri čemu je FBI u suradnji s Interpolom proveo istragu u pet različitih država.

Tai Silberman, državljanin Izraela, dobivao je 400.000 eura godišnje od kancelara SPÖ-a, Christiana Kerna, kao vodeći savjetnik za kampanju, piše austrijski portal OE24.

Silberman je uhićen u ponedjeljak u Izraelu nakon što su FBI i Interpol uputili zahtjev za njegovo uhićenje izraelskoj policiji.

Prema pisanju portala, Silberman nije vodio samo kampanju SPÖ-a, već je također blisko surađivao i s izraelskim milijunašem i trgovcem dijamantima, Benyjem Steinmetzom, koji se nalazi u kućnom pritvoru od kraja prošle godine.

Beny Steinmetz | © APA

Silberstein i Steinmetz optuženi su za davanje mita u iznosu od 9 milijuna eura Afrikancima, kako bi dobili licencu za iskapanje željeza u rudnicima u Gvineji. Navodi se kako su milijuni dolara dani kao mito direktno predsjedniku Gvineje.

Nakon što je vijest o uhićenju dospjela u javnost, SPÖ je naprasno otputio Silbersteina. Dotični je pak također radio kao konzultant bivših izraelskih premijera, Ehuda Olmerta i Ehuda Baraka, kao i za razne političare u Rumunjskoj. Poslovna suradnja navodno je postojala između Silbersteina i prijašnjeg austrijskog kancelara, Alfreda Gusenbaurea, također člana SPÖ-a.

Nedudo nakon SIlbersteina, uhićen je još jedan Izraelac, Udi Neta, koji je djelovao kao Silbersteinov „financijski ministar“ koji je bio uključen u sve finacijske malverzacije još od sredine 90-ih.

Istraživanje portala OE24 pokazalo je da je unutar dva dana od objave skandala, više od 40 posto glasača željelo da vladajuća stranka odstupi sa svoje pozicije.

Novi izbori već su najavljeni za 15. listopada, a kako će skandal utjecati na ishod, tek treba vidjeti.

Autor: Tribun