Ljudi koji više puta odbijaju pozive za cijepljenje protiv Covida-19 u Austriji nakon što imunizacija postane obvezna, mogli bi se suočiti s kaznama do 7.200 eura ili nekoliko tjedana iza rešetaka, prema nacrtu koji je procurio u medije.

Oni koji se opiru cijepljenju u Austriji uskoro bi se mogli suočiti sa strogim kaznama, navodi se u nacrtu takozvanog Zakona o zaštiti cijepljenjem protiv Covid-19 kojeg je vidio austrijski dnevnik Die Presse. Ako bude usvojen, zakon, koji bi trebao stupiti na snagu u veljači, primjenjivat će se i na građane alpske nacije i na njene stalne stanovnike.

Prema zakonu, svi koji odbiju doći na zakazani termin cijepljenja dobit će službeni poziv od lokalnih vlasti. Ako se pojedinac ne pojavi, tada bi bio pozvan još jednom u sljedeća četiri tjedna.

Ako se zanemari i drugi službeni zahtjev, osoba bi se suočila s novčanom kaznom od 3.600 eura ili četiri tjedna zatvora. Kazna bi se povećala na 7.200 eura za one koji su već dva puta kažnjeni zbog kršenja uvjeta cijepljenja.

Iznimke su dopuštene samo za one koji ne mogu primiti cjepivo zbog opasnosti po život ili zdravlje te trudnice i djecu do 12 godina. U zakonu se dalje navodi da bi dopunska cijepljenja bila obvezna. Ministarstvo zdravstva ima zadatak regulirati intervale između cijepljenja i moguće kombinacije cjepiva, navodi se u nacrtu.

Vlada će također odlučiti tko se smatra cijepljenim i treba li se i osobe koje su se oporavile od Covida-19 računati kao cijepljene. Ipak, nitko ne bi bio nasilno doveden u centar za cijepljenje ili natjeran na ubod protiv svoje volje, izvijestio je Die Presse.

Tekst zakona o kojem će se u utorak raspravljati u uredu kancelara mogao bi se ipak promijeniti, javljaju austrijski mediji. Ako se usvoji, očekuje se da će zakon ostati na snazi ​​najmanje tri godine.