Austrijska narodna stranka (ÖVP) priopćila je kako će inzistirati na zabrani austrijskog ogranka Pokreta identiteta (IBÖ), što je dio predizbornih obećanja prije izbora idućeg mjeseca.

Takva zabrana „mora biti u sljedećem koalicijskom sporazumu“, rekao je čelnik parlamentarne skupine ÖVP August Wöginger u izjavi koju je objavio austrijskim medijima, prenosi The Local.

IBÖ je kao aktivna propagandna anti-imigracijska grupacija prouzročio medijsku histeriju u Austriji početkom ove godine, nakon što je „otkriveno“ da je vođa Martin Sellner primio donaciju i razmijenio čak jednu poruku elektroničke pošte sa novozelandskim teroristom Brentom Tarantom koji je izvršio napad na džamiju.

Poziv ÖVP-a da se zabrani IBÖ dolazi kao bijedni pokušaj zadržavanja vodeće pozicije u anketi uoči parlamentarnih izbora 29. rujna, istodobno se distancirajući od svog bivšeg koalicijskog partnera, krajnje desne Slobodarske stranke (FPÖ).

Austrijski medijski izvještaji dokumentirali su brojne veze između aktivista IBÖ-a i članova FPÖ-a.

Nakon što je ÖVP prvi put pokrenuo moguće poteze protiv IBÖ-a početkom ovog tjedna, bivši ministar unutarnjih poslova FPÖ-a Herbert Kickl odbacio je mogućnost zabrane IBÖ-a, rekavši da bi takav potez bio „dubok napad na vladavinu zakona“.

Wöginger je u izjavi rekao da je Kickl postao „glavni zaštitnik“ identitarijanaca.

Koalicija između ÖVP-a i FPÖ-a položila je zakletvu krajem 2017. godine, ali je pala u svibnju nakon što se pojavio video snimak tadašnjeg vođe FPÖ-a, Heinz-Christiana Strachea, koji je nudio javne ugovore lažnoj nećakinji ruskog tajkuna u zamjenu za pomoć kampanji za FPÖ.

Skandal je natjerao Strachea da podnese ostavku na mjesto vicekancelara i natjerao je tadašnjeg kancelara Sebastiana Kurza na raspisivanje novih izbora.

Unatoč skandalima i optužbama koje su letjele između ÖVP-a i FPÖ-a, otkad je propala njihova koalicija, nova vlada sastavljena od ovih dviju stranaka smatra se jednim od najvjerojatnijih pobjednika rujanskih izbora.