Austrijske vlasti odlučile su zatvoriti dva vjerska objekta koja su pridonijela ekstremističkim stavovima albanskog teroriste Kujtima Fejzulaija optuženog za organiziranje nedavnog napada u Beču u kojem je ubijeno četvero ljudi, a ranjeno njih više 20.

Austrijski ministri unutarnjih poslova i integracija najavili su zatvaranje radikalnih džamija. Korak je poduzet nakon kriznog sastanka ministara i poglavara Islamske vjerske zajednice Austrije (IGGO) Umit Vurala.

Govoreći na tiskovnoj konferenciji kasnije tijekom dana, ministrica integracija Susanne Raab rekla je da su barem dva vjerska objekta doprinijela radikalizaciji Fejzulaija koji je organizirao pucnjavu. Jedna džamija je već zatvorena, a naloženo je i zatvaranje druge, koja je pravno udruženje.

Austrijski ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer je sa svoje strane priznao da su počinjene „neprihvatljive“ pogreške prilikom rukovanja dostupnim dokazima o Fejzulaiju. Početkom ovog tjedna pokazalo se da je Slovačka obavijestila Austriju o pokušaju Fejzulaija da ljetos nabavi municiju, no dragocjene informacije su se „nekako izgubile“.

Šef bečke policije Gerhard Puerstl zauzvrat je rekao da su se protiv Fejzulaija trebale poduzeti održivije mjere i da su slovački podaci pravilno obrađeni, ishod cijelog razvoja događaja bio bi drugačiji. Dužnosnik je također otkrio da su četvorica osumnjičenika, privedenih u Njemačkoj ranije u petak, proveli vrijeme s napadačem.

Smrtonosni napadi dogodili su se širom austrijske prijestolnice kasno u ponedjeljak. Četiri osobe ubijene su nakon što je u blizini sinagoge u središnjem Beču započela pucnjava, a još 23 ih je ozlijeđeno diljem grada.