Austrijski premijer ispričao se cijepljenim građanima dok je zemlja u ponedjeljak ponovno pala u lockdown u nastojanju da ukroti četvrti val Covida-19 koji prijeti da preplavi zdravstveni sustav.

Kancelar Alexander Schallenberg rekao je javnoj televiziji ORF da suosjeća s milijunima svojih sunarodnjaka i žena koji su cijepljeni protiv Covida-19, kada je zemlja započela novu blokadu.

Žao mi je što sam poduzeo ovaj drastičan korak“, rekao je Schallenberg, prenosi Associated Press. Zabrana kretanja, koja je počela u ponedjeljak, trajat će najmanje 10 dana i može se produžiti za daljnjih 10 dana ako se pokazatelji Covid-19 ne poprave.

Nove mjere izolacije odnose se na cjelokupno austrijsko stanovništvo; Vlada je već nametnula djelomično zatvaranje necijepljenih u nastojanju da smanji stopu hospitalizacije kako broj slučajeva Covid-19 raste.

Kada prestane 10-dnevna karantena u cijeloj zemlji, necijepljenim građanima i dalje će biti zabranjen pristup određenim javnim mjestima.

Prošlog tjedna Schallenberg je najavio da će cijepljenje postati obvezno od 1. veljače. „Nismo uspjeli uvjeriti dovoljno ljudi da se cijepe. Predugo smo ja i drugi pretpostavljali da možete uvjeriti ljude da se cijepe”, rekao je kancelar.