Visoki regionalni sud u Grazu nedavno je presudio da je pretres doma vođe austrijskog Identitarijanskog pokreta (IBÖ) bio nezakonit, izvijestio je austrijski dnevnik Der Kurier.

Sud je na osnovu nekoliko pritužbi Martina Sellnera, vođe (IBÖ) zaključio da je pretres njegova doma bio neosnovan, budući da inicijalne sumnje o IBÖ-u kao terorističkoj organizaciji nisu imale nikakvu relevantnu podlogu.

Naime, kao razlog pretresa ističe se jedna jedina donacija koju je u ožujku 2019. Martin Sellner primio od Brentona Tarranta koji je nekoliko mjeseci kasnije počinio teroristički napad na džamiju u Christchurchu.

Pore Sellnera, meta nezakonitog pretresa bila je i njegova tadašnja djevojka, a danas supruga, Brittany Pettibone.

Sellner je tada podnio službenu žalbu na pretres kuće i ovaj petak je pobijedio na sudu.

Prema informacijama koje je dostavilo državno odvjetništvo u Gracu, sud je presudio u korist Sellnera u slučaju višestruke žalbe. Na primjer, blokada njegovih bankovnih računa bila je također nezakonita. Sud je presudio da nije bilo dovoljno osnova sumnje protiv čelnika IBÖ da bi vlasti provele ove radnje.

Šteta ugledu, koju su kreirali represivni državni aparat i pojedini mediji, također je veliki problem, ali Sellner je rekao kako neće poduzimati nikakve pravne radnje, pojašnjavajući da negativni publicitet nije doveo do pada broja članova i pristalica pokreta.

Ilegalne pretrage kuća nisu bile prvi susret IBÖ-a s represivnim sustavom. Kazneni sud u Grazu prethodno je bezuspješno vodio parnice protiv 17 sljedbenika pokreta.

Optuženi su oslobođeni svih optužbi za „zločine iz mržnje“ i „stvaranje zločinačke organizacije“. Na početku suđenja javni je tužitelj prema optuženima postupao vrlo oštro. „Predstavljaju se kao skupina koja poštuje zakone i neprestano krše zakon,“ bile su riječi tužitelja.

Aktivisti IBÖ-a pobijedili su na sudu i početkom 2019., kada su uložili žalbu na presudu prema kojoj je jedan od aktivista navodno udario predsjednika sveučilišta u Klagenfurtu, tijekom aktivističkog upada na jedno od predavanja.